Saxofoon Rieten

0 Reacties

Saxofoon Rieten | Saxofoon speel je met een (enkel) riet. Je plaatst het op je mondstuk, blaast, brengt het riet in trilling, en daarmee de luchtkolom in je toeter, en voila: je hebt saxofoongeluid.

-Saxofoon rieten worden gemaakt van Arundo Donax een op bamboe lijkende grassoort, dat groeit in Zuid Frankrijk. Als je het zelf wilt verbouwen, moet je er dus een Panda bij kopen : –).

-Er zijn ook kunststof rieten in de handel (plastic, perspex, etc), maar deze klinken over het algemeen scherper. Het blijft dus een uitdaging om een goed saxofoonmondstuk met een goed saxofoonriet te combineren. Zoals Dexter Gorden in geweldige jazzfilm Round Midnight al zei: ‘happyness is a good wet Rico Reed, en daar kan ik me wel in vinden.

-Er zijn veel merken, zoals Rico (Royal), Vandoren , Selmer, Bari, Omega, Guardala en Ponzoll.

-Gemiddelde levensduur van een riet is niet langer dan een maand; de rek/flexibiliteit gaat eruit, en daarmee de klank, dus regelmatig vernieuwen.

-Wat je aan kunt doen, om een saxoonriet goed te benutten: Kijk bij aankoop of het een beetje symetrisch is, on alle opzichten, dat geeft vaak en indicatie voor de kwaliteit af.Verder moet het niet wit zijn, maar goud/geel, dan heeft het langer gegroeid. Zet je riet voor gebruik een nachtje in het water of in drank. Als het te zwaar is: speel het in, of duw voorzichtig met duim tegen het onderste gedeelte van het riet, om het wat ‘op te rekken’. Je kunt ze ook afschuren met schuurpapier, of een schuurbies, of een Stanley mesje. Als het te licht is: zet het iets boven de tip van je mondstuk, of knip het af met een rietenknipper.

Voor andere tips: kom naar de les bij Bertjan!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

top